Nieuwsbrief maart 2021

Geplaatst op 11-03-2021  -  Categorie: Algemeen

logo-jeugdwedstrijdzeilen-nieuw

Beste zeilers en zeilouders,

Afgelopen weekend zijn we weer van start gegaan. Het was een prachtig weekend, de zeilers kwamen koud maar zeer voldaan van het water.

Luwe heeft ons het weekend verblijd door mooie foto’s te maken. Deze zijn te vinden op op de site.Fotogalerij

Luwe, namens alle ouders en zeilers heel erg bedankt!

 

Kledingadviezen

Goede kleding geeft veel zeilplezier. Zeilkleding is de laatste jaren flink doorontwikkeld waardoor we ook in de kou nog prima kunnen varen. Toen we een paar weken geleden konden schaatsen waren er ook nog golfsurfers in de Noordzee actief. Uiteraard met goede kleding!

Hier een aantal adviezen voor de winterkleding op een rij. Kleding is een deel van de oplossing, het andere deel is vooral ook heel actief blijven op het water en niet al te vaak omslaan. De merken en typen die we hier noemen zijn een willekeurige greep, watersportwinkels zoals Sailcenter.com en KuipersNautic.nl hebben een groot assortiment en kunnen adviseren op basis van de nieuwste ontwikkelingen.

Pakken

In een winterpak van neopreen blijf je beter warm en kun je nog behoorljik gemakkelijk bewegen. Het is vaak 4 mm dik, afhankelijk van de opbouw van het neopreen. Het gaat om een long john in combinatie met een top. Denk aan Rooster Supertherm, Magic Marine 4mm Ultimate Long John, Zhik Superwarm, Musto ThermoHot. Twee dunnere neopreen pakken over elkaar is voor een keer best een alternatief maar de beweeglijkheid neemt hiermee flink af. Voor de jongens is het de moeite waard om te kijken of er een gulp in het pak zit.

Optimist zeilers kunnen ook een droogpak dragen. Het beweegt iets minder gemakkelijk, is best prijzig, lastig plassen en kwetsbaarder. Aan de andere kant word je niet nat en kun je met een berenpak eronder of verschillende lagen fleece je warmte goed vasthouden. Om met een droogpak in je schoentjes te komen, helpt het om plastic zakjes om de sokken van het droogpak te doen.

Thermo top/ shirt

Een dikker, elastisch, sneldrogend en soms gevoerd thermoshirt draag je onder je pak. Denk bijv. aan Magic Marine Bipoly vest, Rooster PolyPro, Zhik Hydrophobic.

Spray Top

Dit is een top die je over je wetsuit aan trekt en vooral wind en water tegenhoudt. Je hebt hiervan gevoerde en ongevoerde versies.

Schoenen en sokken

Doorbloeding van de ‘uiteinden’ is de grootste uitdaging in de winter. En zeker de voeten, ze worden altijd nat en zijn moeilijker in beweging te krijgen. Met plastic zakjes in je schoenen blijven je voeten wel droog, het stelt het gevoel van klompvoeten iets uit en door het zweet worden ze toch stiekem nat en koud. Er zijn ook neopreen sokken van 3mm dik tot 0,5mm met thermo dik met reflecterende binnenkant (zoals een reddingsdeken).

Handschoenen

Er zijn steeds meer 2 of 3 mm dikke neopreen zeilhandschoenen, eventueel gevoerd en waterafstotend. Bijv. Gill 3 seasons, Gill winterzeilhandschoen, Zhik Superwarm Gloves, Rooster Winterglove. Zeilen met handschoenen is heel persoonlijk. Voordat je ze aanschaft kun je ze ook een keertje lenen van iemand uit je team om ze te proberen. Surfhandschoenen zijn niet handig omdat ze te weinig specifieke bescherming hebben in de handpalm.

Hoofd en nek -> Muts = must

Veel warmte gaat verloren door het hoofd. Een muts is een must in de winter, een bivakmuts houdt ook de oren en het gezicht warm. Hiervoor kun je wel goed terecht bij de surfkleding (Decathlon). Een col of nekwarmer houden ook veel warmte vast.

Los van al deze kledingadviezen is het erg belangrijk dat de zeilers op tijd bij de trainers aangeven wanneer ze het echt koud beginnen te krijgen. Door oefeningen intensiever te maken kan de doorbloeding gestimuleerd worden.

Opgave trainingen

Splash

Gezien de opgave hebben we besloten dat er op de zaterdagen in maart geen training is voor de Splash-zeilers. Wel gaan we alle zondagen in maart het water op.

Optimist

Voor aankomende zaterdag 13 maart zijn er voldoende aanmeldingen. Voor de overige zaterdagen is er te weinig animo om training te kunnen geven. Alle zondagen in maart gaan door.

Laser

De Lasergroep traint zowel de zaterdagen als de zondagen in maart.

We mogen vanwege Covid-19 nog niet in het gebouw waardoor we bij extremer wel iets eerder zullen afgelasten. Dat beslissen we op z’n laatst de ochtend voorafgaand aan de trainingsdag. Mocht je nog mee willen doen, geef je dan zo snel mogelijk op! Uiterlijk de woensdag voorafgaand aan de training. Wij zullen dan kijken of je gezien de grootte van de groep en de trainers mee kunt doen.

Mochten er nog vragen zijn dan horen wij het graag.

 

Met vriendelijke groet,

Bestuur JWZ