logo-jeugdwedstrijdzeilen-nieuw
 

Training en Coaching

 
 

Binnen en buiten

Bij JWZ hebben we een binnen- en een buitenprogramma. Het binnenprogramma is op binnenwater binnen onze regio. Het is een aanvulling op je verenigingstraining. In de trainingen ga je aan de slag om bij wedstrijden op binnenwater lekker te kunnen racen. In de wedstrijden krijg je een goed beeld van hoe je als zeiler steeds beter wordt.

Als wedstrijdzeilen jouw ding is dan is de stap naar de het buitenprogramma een logische. Je gaat deelnemen aan de landelijke wedstrijden, het buitenprogramma speelt zich voornamelijk af op buitenwater (vooral IJsselmeer) en voor een deel ook buiten de regio.

Wil je weten of je hieraan toe bent? Overleg met je trainer. Wanneer je het complete programma volgt dan ben je lekker intensief met wedstrijdzeilen bezig. Je kunt er ook voor kiezen om onderdelen van het programma mee te doen. Dat is vooral bedoeld voor als je wilt kennismaken met racen op groot water. Of je ziet zeilen nu niet als je hoofdsport maar wilt wel op landelijk niveau meevaren.

 
dsc-0158smal

Binnenprogramma - Wedstrijden

De Combi’s staan centraal in het binnenprogramma. Elke regio in Nederland heeft een eigen serie met Combi-wedstrijden. 

In Noord is er bij de Combi’s per klasse een JWZ-coach. Deze verzorgt op de zaterdagochtend een clinic met onderwerpen die je direct kunt gebruiken in de wedstrijd. Voor en na elke wedstrijddag bespreekt de coach het verloop van de wedstrijden. Bij de Optimist Groen kan de coach je tijdens de wedstrijd helpen. In alle andere klassen ben je tijdens de wedstrijd op jezelf aangewezen. Tussen de races ondersteunt de coach je om je klaar te stomen voor de volgende wedstrijd.

Aan het einde van het seizoen varen de besten van Combi Noord in de Combi Finale tegen alle zeilers die in andere regio's bovenin zijn geëindigd bij hun Combi's.

In de zomervakantie zijn de Schildweek en Sneekweek mooie evenementen. En natuurlijk kun je meedoen aan verenigingswedstrijden bij jou in de buurt.

 
dsc-0122smal

Binnenprogramma - Trainingen

Bij JWZ kun je, naast je verenigingstraining, extra uren maken. Deze trainingen zijn voor iedereen toegankelijk. We hebben alle leeftijden, niveaus en klassen op het water dus het is een gezellige, drukke boel. Vaak zijn we hele dagen op het water. Je leert de boot hard te varen en maakt kennis met starttechnieken, wedstrijdregels, tactiek en strategie. Hoe meer je kunt en weet, hoe leuker het wordt om te racen.

Eén van de hoogtepunten elk jaar is het herfstkamp. Tijdens de herfstvakantie hebben we een grote groep zeilers zes dagen bij elkaar op het Starteiland in Sneek. Allerlei zeilers in de verschillende jeugdklassen doen mee, van beginnend tot ervaren wedstrijdzeilers. Iedereen blijft slapen, ’s morgens starten we met de warming up, overdag het water op en ‘s avonds nog terugblikken met je trainer. Er is natuurlijk ook tijd voor gezelligheid. Na een week training heb je vaak enorme stappen gemaakt. Minstens zo mooi is dat ze elkaar weer beter hebben leren kennen en vriendschappen weer hechter zijn geworden.

 

Buitenprogramma - Wedstrijden

Het buitenprogramma draait om de wedstrijden die de klassenorganisaties opnemen in hun landelijke jaarranking. Per klasse verschilt deze wedstrijdkalender. De vier weekenden van de United 4 (Workum en Medemblik) staan bij alle klassen op de agenda. En de Dutch Youth Regatta tijdens hemelvaart in Workum is het Nationale kampioenschap voor alle jeugdklassen. Dit prachtige 4-daagse evenement is een uitgelezen kans om kennis te maken met wedstrijden op groot water. 

Eenmaal vertrouwd met het landelijke circuit raden we je aan om elk jaar aan een buitenlandse wedstrijd deel te nemen. Het avontuur en de andere (zeil)cultuur geven vaak weer een andere prikkel. Elk jaar zetten we in de kalender een buitenlandse wedstrijd zodat we daar met z'n allen naar toe kunnen.

Buitenprogramma - Trainingen

Alle onderdelen van wedstrijdzeilen komen nu uitgebreid aan bod. Volg je dit dan heb je na een paar jaar in alle wedstrijdomstandigheden je boot onder controle. Je kunt hard varen en je maakt bewust strategische en tactische keuzes. We streven ernaar dat je een complete sporter wordt dus we gaan ook aan de slag met de mindset en fysieke training.

De kalender bestaat uit alle dagen van het binnenprogramma plus:

  • Wintertrainingen op zondagen
  • Een trainingskamp tijdens de voorjaarsvakantie
  • Ca. 10 trainingsdagen op groot water

De locaties van de groot watertrainingen hangen af van waar de landelijke wedstrijden zijn. Het weekend voorafgaand aan een wedstrijd willen we zoveel mogelijk trainen op die locatie. Goed om de omgeving en het wedstrijdwater te verkennen. Veel groepen uit Nederland kiezen hiervoor en daarmee levert het grote startgroepen op bij de oefenwedstrijden in zo’n trainingsweekend.

Voor zeilers die goed voorbereid het voorjaar willen starten is de trainingsweek in de voorjaarsvakantie een aanrader. Afgelopen jaren gingen we steeds naar Bandol (Zuid Frankrijk). Deze week is bedoeld voor de zeilers die al wat meer ervaring hebben en al eerder op groot water hebben gezeild. Bij vragen of twijfel hierover kan er altijd met de trainers overlegd worden. JWZ organiseert de training overdag op het water en natuurlijk stimuleren we dat we als groep met elkaar optrekken. Reis en verblijf regelt iedereen voor zichzelf. Het is een ideale, actieve vakantieweek in een prachtige omgeving.

dsc-0392smal