logo-jeugdwedstrijdzeilen-nieuw
 

Zeilkleding

 

Als beginnende zeiler heb je vaak nog niet meteen een heel tenue aan zeilkleding.

Voor in het begin geeft dat niets. Wanneer je het erg leuk vindt is het wel handig om over te stappen op zeilkleding.

Op het water is het vaak kouder dan op de kant. Het is belangrijk dat de zeiler het niet koud krijgt en niet nat wordt. Zorg daarom in het begin voor meerdere laagjes kleding en doe daaroverheen een regenbroek en waterdichte jas.

Gebruik voor schoenen waterschoenen of gympjes. GEBRUIK GEEN LAARZEN. Deze zuigen zich vol en trekken je naar beneden.

Gebruik van een zwemvest is verplicht.

 
laarzen
 
zwemvest
 

Zwemvest

Een zwemvest is vanuit Jeugd Wedstrijdzeilen verplicht om op het water aan te hebben.

Een zwemvest is fijner en veiliger om om te hebben dan een reddingsvest. Reddingsvesten hebben een grote krijg waar je makkelijk mee achter de giek blijft hangen en je beweginsvrijheid beperkt.

Kijk bij het kopen van een zwemvest goed naar het draagvermogen in combinatie met het gewicht van de zeiler. Daarnaast moet je goed opletten dat wanneer de zeiler hem aanheeft deze niet in het zwemvest kan glijden wanneer de handen omhoog zijn. (trek het zwemvest aan en laat de haden omhoog doen, trek vervolgens het zwemvest omhoog. wanneer die niet op zijn plek blijft zitten is hij te groot).

Over het algemeen vinden de zeilers een zwemvest met gespen voorop niet heel fijn. Wanneer ze namelijk uit hun boot zijn gevallen en er weer in moeten klimmen zitten deze vaak in de weg. Het handigst is een sluiting aan de zijkant.

 
 

Wetsuit

Een wetsuit is een pak van neopreen waar een klein laagje water tussen de huid en het pak komt waardoor je warm blijft. Er zijn verschillende pakken in verschillende diktes voor verschillende weersomstandigheden. Voor de hele mooie dagen kan een shorty, voor de hele koude is een steamer verstandig.

Er zijn vele verschillende varianten.

Om mee te starten is een pak van de decathlon helemaal prima.

wetsuit
zeilschoen
 

Zeilschoenen

Eerste instantie zijn de gewone waterschoentjes prima. Als vervolg is het handig om te kijken naar zeilschoenen van neopreen. Let hierbij op dat er bovenaan ook een griplaag zit om onder de hangbanden te blijven hangen.

Voor de koudere dagen zijn er nog sokken van neopreen te krijgen.

 

Droogpak

Voor de koudere dagen is een droogpak ideaal (optimistzeiler). In dit pak heb je je reguliere kleding (vaak laagjes en lekker zittend). Een droogpak houdt je helemaal droog.

 
 
droogpak
spray-top
 

Spray top

Een spray top is erg fijn om bij hardere wind en lagere temperaturen over je wetsuit aan te hebben. Het houdt vooral de wind maar ook vocht buiten. Je hebt ze in gevoerde en niet gevoerde versie.

 

 
 

Overig

Zorg altijd dat de zeiler goed is ingesmeerd met zonnebrand en dat deze mee het water op is.

De combinatie van zon en de schittering op het water kan klachten aan de ogen veroorzaken zorg dat de zeilers een zonnebril hebben en een pet of klep dragen.

Voor de zomer volstaat een zonneklep of basebal pet, in het voor en najaar is het fijn om een muts te hebben er zijn ook speciale neopreen bivakmutsen, deze drogen weer snel

 
zonnebril