laser

Laser

 

Serieus aan de bak!

De Laser is een Olympische klasse en dé internationale standaard voor 1-persoons dinghy-zeilen. Met een Laser heb je een boot voor het leven: door het verwisselen van de ondermast en het zeil groeit de boot met je mee. Ook de zgn. Masters tussen de 35 en 75 (!) jaar varen nog hun wedstrijden. Fit en sterk zijn levert veel op in de Laser. Handig dus dat je van fysieke uitdagingen en training houdt.

De verschillende Laser-klassen zijn:

  • Laser 4.7: voor zeilers vanaf 50 kg. t/m 16 jaar
  • Laser Radiaal: Dit is de Olympische damesboot en grote velden voor jongens en meiden tussen de 60 en 75 kg.
  • Laser Standaard: De Olympische herenboot. Jongens vanaf 75 kg kunnen de stap naar de Standaard maken.

De Laser is onderdeel van het talentplan bij het Watersportverbond, voor elke Laser-klasse is er voor de jeugd een Nationaal Training Team (NTT). Bij de landelijke wedstrijden zijn de velden van de 4.7 en Radiaal met 50 tot 80 deelnemers altijd goed bezet. Internationaal zijn er ook veel mogelijkheden met Euro Cups, EK’s en WK’s. Wil je meer weten, bezoek dan de website van de Laser Klasseorganisatie (LON).

 

De mogelijkheden in de Laser op een rij

 
schermafbeelding-2020-12-29-om-15-37-54
 

Leren zeilen en beginnen met wedstrijdzeilen in de Laser

Heb je nog weinig zeilervaring en denk je eraan om in de Laser de eerste stappen te maken richting (wedstrijd)zeilen? Bij een begin in de Laser is het wel handig om de basis van het zeilen al te beheersen. Denk aan de koersen herkennen, juiste zeilstand weten en een overstag of gijp aan zien komen. Dat scheelt wat extra zwemmen...!lasers

Een volgende stap - in de piramide groen-geel - is kennismaken met wedstrijdzeilen. In de Laser vraagt dat meer zelfstandigheid dan in de Optimist. Als je met windkracht 4 tot 5 zelfstandig een wedstrijdbaan kunt varen, kun je bij de Combi’s meedoen. Hier helpt de coach je voor en na de wedstrijd om de wedstrijdbaan goed rond te komen, tijdens de wedstrijd ben je op jezelf aangewezen. In de zomervakantie zijn de Sneekweek en Schildweek mooie evenementen om aan mee te doen.

Zorg dat je vooraf de startprocedure hebt geoefend en dat je de belangrijkste regels van het wedstrijdreglement kent. Bekijk hier de checklist voor je boot. Ook vraag je bij het Watersportverbond een wedstrijdlicentie aan. Daarbij dien je lid te zijn van een watersportvereniging.

Verenigingen waar Laser-trainingen worden gegeven zijn:

  • ZV Schildmeer
  • VWDTP (Paterswolde)
  • KWS (Sneek)

 

Zeilen als jouw sport in de Laser

dsc-0343

 

Als je 1x per week traint bij je vereniging dan is dat wel weinig om te leren onder alle omstandigheden een wedstrijd te varen. Als aanvulling op je verenigingstraining kun je bij JWZ meedoen aan het binnenprogramma. We noemen het binnen omdat het zich afspeelt op binnenwater binnen de regio (zie ook Training en Coaching). 

In het binnenprogramma ligt de nadruk op controle in manoeuvres en hard varen. Daarnaast maak je kennis met starttechnieken, tactiek en strategie. Hoe meer je kunt en weet, hoe leuker het wordt om te racen. Atletisch vermogen levert in de Laser veel op dus je maakt ook kennis met fysieke trainen. 

Je kunt aansluiten bij:

  • Voor- en najaarstrainingen (in weekenden)
  • Zomerkamp (laatste week zomervakantie)
  • Herfstkamp (herfstvakantie)

Alle wedstrijdzeilers, van beginner tot gevorderd, zijn van harte welkom bij de trainingen van het binnenprogramma. 

Op binnenwater zijn er voor de Laser wedstrijden bij de vereniging en de Combi’s. In de zomervakantie zijn de Sneekweek en de Schildweek twee prachtige evenementen om aan mee te doen.

Veel wedstrijden in de Laser zijn op groot water. Als je hieraan mee wilt doen, sluit dan eerst aan bij trainingen van het buitenprogramma. Als de trainer vindt dat je voldoende bootcontrole hebt voor het grote water dan kun je meedoen aan deze wedstrijden. Een volledig overzicht van alle wedstrijden en trainingen vind je in de kalender.

 

Laser-zeilen als jouw hoofdsport?

Als je altijd maar het water op wilt, niet te stoppen bent, dan kun je met het buitenprogramma er vol voor gaan. Dit heet buiten omdat we veel op buitenwater varen, voor een deel ook buiten de regio. Het programma is zo opgezet dat je alle onderdelen van wedstrijdzeilen traint met extra aandacht voor golven en strategie op groot water. Er zijn extra trainingen op het IJsselmeer, wintertrainingen en een trainingskamp in de voorjaarsvakantie.

 

dsc-0567

Vaste coaches houden jouw ontwikkeling bij en helpen je om alles wat je traint bij wedstrijden toe te passen. Het geeft veel voldoening als je steeds beter wordt. En je traint met anderen die ook lekker fanatiek zijn, zo stimuleer je elkaar. Als je meedoet met landelijke wedstrijden en maar een deel van het buitenprogramma wilt volgen, dan ben je ook van harte welkom. Wanneer je opvalt door goede inzet en snelle groei dan word je uitgenodigd voor het Nationale Training Team (NTT) van het Watersportverbond. Het totale buitenprogramma wordt ondersteund door het Regionaal Trainingscentrum Zeilen Noord (RTC).

 

Overstappen naar een andere klasse

De Laser is een boot voor het leven maar misschien wil je een tijdje ook wat anders. Met ervaring in de Laser kun je alle kanten op. Vanuit de Laser 4.7 kun je naar de 29er of Nacra 15. Met veel ervaring in de Laser Radiaal is een stap naar de 49er of Nacra 17 mogelijk. Of je kiest voor een andere dinghy, skiff, catamaran, surfen of foilen. Je kunt ook aansluiten bij een team in een open kielboot of op een wedstrijdjacht. Genoeg te doen in de watersport!