logo-jeugdwedstrijdzeilen-nieuw
 

De opbouw in Noord

 
schermafbeelding-2020-12-29-om-16-39-10
 

Wedstrijdzeilen als sport begint met leren zeilen (in de piramide wit-groen). Het is net als zwemmen, je begint met zwemles en bij onze sport dus zeil-les. Veel verenigingen in Noord bieden dit aan, al dan niet als CWO-opleiding (zie cwo.nl).

najaars-drachten-2
Een volgende stap - in de piramide groen-geel - is kennismaken met wedstrijdzeilen. Bij verenigingswedstrijden en de Combi-wedstrijden kun je dan proeven aan het wedstrijdzeilen in Optimist Groen, Splash-B of Laser. Het is een prima manier om te kijken of het spelletje jou uitdaagt en of de sfeer bij je past. Bij de Combi-wedstrijden is een JWZ-coach er ook vooral om de startende wedstrijdzeilers op weg te helpen. 

Wedstrijdgericht trainen kan in het Noorden bij zo'n zes verenigingen. Daarnaast ben je als beginnend wedstrijdzeiler altijd welkom bij een training van het JWZ-binnenprogramma. JWZ richt zich op de single-handed/ 1-persoons jeugdboten. In onze regio zijn programma’s in de double-handed/ 2-persoons jeugdboten vooral bij KWS in Sneek. Regelmatig stappen zeilers van een 1-persoons boot naar een 2-persoons boot of andersom. Deze mobiliteit tussen klassen stimuleren wij, soms komen zeilers daardoor nog veel beter uit de verf. 

dsc-0123Als wedstrijdzeilen jouw sport wordt - geel in de piramide - dan vaar je Combi-wedstrijden in Optimist Junior, Splash-B of Laser. En natuurlijk doe je bij je eigen vereniging mee aan de lokale wedstrijden. Trainen doe je nog steeds bij je vereniging, vaak door-de-week. 

Om in alle omstandigheden zelfstandig te leren racen is dat wel weinig. Aanvullend op je verenigingstraining kun je bij JWZ meedoen aan de trainingen van het binnenprogramma. Deze zijn vooral in de weekenden en schoolvakanties. Bij deze trainingen komen alle skills aan bod om te kunnen racen op binnenwater. De wedstrijden van het binnenprogramma zijn binnen onze regio.

Met meer ervaring kun je deel gaan nemen aan de landelijke wedstrijden. Voordat je bij deze wedstrijden aansluit doe je mee aan trainingen van het buitenprogramma. Dit heet buiten omdat we ook buiten de regio en veel op buitenwater (vaak IJsselmeer) varen. Overleg met de trainer of je toe bent aan de stap naar groot water. Zie ook Training en Coaching.

dsc-0056In deze fase ontdek je of zeilen jouw hoofdsport wordt. Het buitenprogramma is zó opgezet dat je er helemaal voor kunt gaan (oranje deel in de piramide). Als je dit programma volgt dan ben je lekker intensief met zeilen bezig. Wanneer je opvalt door goede inzet en prestaties dan krijg je een uitnodiging voor het Nationale jeugdteam in jouw klasse. In de weekenden train je bij de klasseorganisatie/ Watersportverbond. Door-de-week en in de winter train je bij JWZ. Misschien heb je ook andere hobby’s en wil je juist wat minder intensief. In dat geval kun je ook bij onderdelen van het buitenprogramma aansluiten.

 

Van beginnend wedstrijdzeiler tot aan de jeugdtop, voor iedere zeiler in een 1-persoons boot is plek bij JWZ. Klik op de link - Optimist, Splash, Laser - voor de invulling per klasse. Voor info over 2-persoons boten (Flits, RS Feva, 29er, Nacra 15) klik hier.