logo-jeugdwedstrijdzeilen-nieuw
 

Missie en Visie

 

Wedstrijdzeilen als sport

Wij houden van sport! En wedstrijdzeilen vinden we één van de mooiste sporten. Bewegen, plezier hebben met elkaar, vrienden krijgen, beter worden, als persoon groeien en samenwerken is wat wedstrijdzeilen zo mooi maakt.

Onze missie is om - samen met de verenigingen - jeugd enthousiast te maken voor wedstrijdzeilen waarbij ze vervolgens zeilen ook echt als een complete sport kunnen beoefenen.

Het begint met zeilers die komen kennismaken, we willen hen laten ervaren hoe leuk en uitdagend wedstrijden kunnen zijn. Een volgende stap is ook trainen in een groep, regelmatig racen en een coach die meegaat bij de wedstrijden. Zeilers die bij hun vereniging actief zijn én bij JWZ het basisprogramma volgen kunnen nu volmondig zeggen: “Ik zit op zeilen”. Sommigen raken ‘geïnfecteerd’ en doen er een schep bovenop. Ze kiezen voor een vaste groep met een intensiever programma, zeilen wordt voor hen de hoofdsport.

 
splash
 
opti-3
 

Zeilplezier, met elkaar

Plezier in de sport staat bij ons hoog in het vaandel, de passie voor het zeilen komt gaandeweg. Samen trainen en naar wedstrijden gaan maakt het extra leuk. Alle avonturen worden met elkaar beleefd. Zeilers stimuleren elkaar, helpen elkaar en lachen met elkaar. We willen een vertrouwde sfeer waar zeilers zich thuis voelen. Er ontstaan vriendschappen, soms ook voor het leven. Hoe het ook loopt, het motiveert enorm als je deel uitmaakt van een ploeg gelijkgestemden.

 
 

Voor ieder wat wils

Bij wedstrijdzeilen komt van alles kijken. We trainen op technieken om hard te varen en tactisch inzicht om ook de goede kant op te varen op de wedstrijdbaan. Fit zijn en handig bewegen in de boot helpen enorm, dat is de fysieke kant van onze sport. En je leert omgaan met materiaal, weer, water, wedstrijdregels. Het gaat om als persoon groeien en samen meer bereiken. De sport heeft zóveel kanten dat er voor ieder altijd wel een paar favoriete onderdelen tussen zitten.

 

Iedere zeiler kan bij JWZ doorgroeien tot het voor hem of haar maximaal haalbare niveau. Voor de één is wedstrijdzeilen vooral lekker uitwaaien met vrienden, voor de ander is het grenzen verleggen en steeds beter presteren tot aan een Nationaal jeugdteam.

laser
 
opti
 

Laagdrempelig beginnen

Wedstrijdzeilen is een van de meest complexe sporten die er bestaan. Dat maakt het uitdagend. Tegelijkertijd komt er ook wel veel bij kijken. Voor ouders van beginnende wedstrijdzeilers werpt dat soms drempels op. Die hobbels willen we op z’n minst lager maken. Met voorlichting en informatie kunnen we beginnende wedstrijdzeilers en ouders op weg helpen. In het begin is er ouderlijke hulp nog heel welkom maar steeds meer worden zeilers zelfstandiger en helpen ze elkaar. Alle logistiek die overblijft wordt ook onderling steeds meer samen opgepakt.

 

 

Samen met de verenigingen

In onze regio zijn de watersportverenigingen over het algemeen klein. Zij hebben (helaas) te weinig jeugdzeilers om een eigen clubteam af te vaardigen naar wedstrijden. Bij JWZ komen al deze wedstrijdzeilers bij elkaar zodat de groepen ook groot genoeg zijn om op eigen niveau te kunnen varen.

 

Onze bedoeling is om de jeugdzeilsport in onze regio samen met de verenigingen verder te ontwikkelen. We betrekken graag trainer/ coaches van verenigingen bij onze activiteiten. Met de organisatie van een Combi-wedstrijd hopen we een impuls te kunnen geven aan wedstrijdzeilen voor de jeugd bij die vereniging. En we streven ernaar dat trainingsprogramma’s aansluiten bij wat de vereniging al biedt. De zeiler voelt zich vooral ook nog altijd lid van zijn of haar vereniging. Mooi als de zeilers hun ervaring weer terug kunnen brengen naar de vereniging. Om ook weer jonge zeilers enthousiast te maken voor onze mooie sport.

 

WEDSTRIJDZEILEN ALS JEUGDSPORT IN NOORD: DE OPBOUW

Wedstrijdzeilen als sport begint met leren zeilen (in de piramide oranje). Het is net als zwemmen, je begint met zwemles en bij ons dus zeilles. Veel verenigingen in Noord bieden dit aan, al dan niet als CWO opleiding (zie cwo.nl).

grou
 
piramide-alg
 
blauwestad
 
dsc-0719

Een volgende stap, in de piramide groen, is kennismaken met wedstrijdzeilen. Bij verenigingswedstrijden en de Combi-wedstrijden kun je dan proeven aan het wedstrijdzeilen in Optimist Groen, Splash-B of Laser. Het is een prima manier om te kijken of je wedstrijdzeilen écht leuk vindt. Je kunt kijken of het spelletje jou uitdaagt en of de sfeer bij je past. Kennismaken met wedstrijdzeilen in trainingen kan in het Noorden bij zo'n zes verenigingen. Daarnaast ben je als beginnend wedstrijdzeiler bij JWZ van harte welkom bij de voor- en najaarstrainingen van de basisgroep en het herfstkamp.

 

Als wedstrijdzeilen jouw sport wordt dan vaar je bij de Combi's in Optimist Junior, Splash of Laser. En natuurlijk bij je vereniging de lokale wedstrijden. Trainen doe je vaak op een door-de-weekse avond bij je vereniging. Om wedstrijdzeilen goed onder de knie te krijgen is dat wel weinig; uiteindelijk wil je onder alle omstandigheden mee kunnen doen aan wedstrijden. Daarom organiseert JWZ aanvullende weekendtrainingen, om te beginnen de voor- en najaarstrainingen van de basisgroepen. Als je meedoet aan al deze trainingen en wedstrijden dan kun je wel zeggen dat zeilen voor jou een echte sport is.

 

Met meer ervaring kun je deelnemen aan de landelijke wedstrijden. Deze zijn vaak op het IJsselmeer. Voordat je bij deze wedstrijden aansluit doe je in de basisgroep mee aan de grootwater-trainingen. Deze organiseren we in het voorjaar. In Noord hebben we het geluk dat best veel wedstrijden in Workum en Medemblik zijn. De reistijd is daarmee beperkt vergeleken met de zeilers uit de rest van Nederland. Vanuit JWZ gaat er een coach mee naar de wedstrijden.

 

Wanneer zeilen jouw hoofdsport wordt dan kun je kiezen voor het intensieve programma. Deze groepen worden ondersteund door het Regionale Trainingscentrum Noord (RTC). Zeilers die vervolgens opvallen door goede inzet en prestaties worden uitgenodigd voor het Nationale jeugdteam van de klasseorganisatie/ Watersportverbond. De Noordelijke zeilers uit deze jeugdteams trainen weer mee met de extra door-de-weekse trainingen die JWZ en RTC organiseren voor de intensieve groepen. Voor hen is het een aanvulling op hun programma van het Nationale jeugdteam.

 

Van beginnend wedstrijdzeiler tot aan de jeugdtop, voor iedere zeiler is een plek bij JWZ. Op deze site vind je bij boten (Optimist, Splash en Laser) voor iedere klasse een toelichting bij de piramide. Want voor iedere klasse ziet de invulling er iets anders uit.