logo-jeugdwedstrijdzeilen-nieuw
 

Missie en Visie

 

Wedstrijdzeilen als sport

Wij houden van sport! En wedstrijdzeilen - logisch - vinden we één van de mooiste sporten! Bewegen, plezier hebben met elkaar, vrienden krijgen, beter worden, als persoon groeien en samenwerken is waar sport voor is bedoeld.

Onze missie is om - samen met de verenigingen - jeugd enthousiast te maken voor wedstrijdzeilen waarbij ze zeilen als een volwaardige sport kunnen beoefenen.

Het start met beginnende zeilers laten kennismaken met hoe leuk en uitdagend wedstrijden kunnen zijn. Net als in andere sporten ga je trainen en is er een coach die meegaat bij de wedstrijden. Zeilers die bij hun vereniging actief zijn en bij JWZ het basisprogramma volgen kunnen nu volmondig zeggen: “Ik zit op zeilen”. Sommigen raken ‘geïnfecteerd’ en doen er een schep bovenop. Ze kiezen voor een vaste groep met een intensiever programma, zeilen wordt voor hen de hoofdsport.

 
splash
 
opti-3
 

Zeilplezier, met elkaar

Plezier in de sport staat bij ons hoog in het vaandel, de passie voor het zeilen ontwikkelt zich gaandeweg. Samen trainen en naar wedstrijden gaan maakt het extra leuk. Alle avonturen worden met elkaar beleefd. Zeilers stimuleren elkaar, helpen elkaar en lachen met elkaar. Met elkaar actief zijn geeft energie. We willen een vertrouwde sfeer waar zeilers zich thuis voelen. Er ontstaan vriendschappen, soms ook voor het leven. Hoe het ook loopt, het motiveert enorm als je deel uitmaakt van een ploeg gelijkgestemden.

 
 

Voor ieder wat wils

Bij wedstrijdzeilen komt van alles kijken. We trainen op technieken om hard te varen en tactisch inzicht om ook de goede kant op te varen op de baan. Fit zijn en handig bewegen in de boot helpen enorm, dat is de fysieke kant van de sport. En je leert omgaan met materiaal, weer, water, wedstrijdregels. Het gaat om als persoon groeien en samen meer bereiken. De sport heeft zóveel kanten dat er voor velen altijd wel een paar favoriete onderdelen tussen zitten.

Iedere zeiler kan bij JWZ doorgroeien tot het voor hem of haar maximaal haalbare niveau. Voor de één is wedstrijdzeilen vooral lekker uitwaaien, voor de ander is het grenzen verleggen en steeds beter presteren tot aan een Nationaal jeugdteam.

laser
 
opti
 

Laagdrempelig beginnen

Wedstrijdzeilen is een van de meest complexe sporten die er bestaan. Dat maakt het uitdagend. Tegelijkertijd komt er ook wel veel bij kijken en kijken ouders van beginnende wedstrijdzeilers op tegen wat drempels. Die willen we op z’n minst lager maken. Met voorlichting en informatie willen beginnende wedstrijdzeilers en ouders op weg helpen. In het begin is er ouderlijke hulp nog heel welkom maar gaandeweg worden zeilers zelfstandiger en helpen ze elkaar. Alles logistiek die overblijft pakken ouders ook onderling steeds meer samen op.