logo-jeugdwedstrijdzeilen-nieuw
 

Missie en Visie

 

Wedstrijdzeilen als sport

Wij houden van sport! En wedstrijdzeilen vinden we één van de mooiste sporten. Buiten bewegen, het spelletje op het water, plezier hebben met elkaar, beter worden 083-img-3047en samenwerken maakt wedstrijdzeilen zo mooi.

Onze missie is om - samen met de verenigingen - jeugd enthousiast te maken voor wedstrijdzeilen waarbij ze vervolgens zeilen ook echt als een complete sport kunnen beoefenen. 

Zeilers die komen kennismaken met wedstrijden willen we laten beleven hoe leuk en uitdagend wedstrijden kunnen zijn. Een volgende stap is trainen in een groep, regelmatig racen en een coach bij de wedstrijden. Als je bij je vereniging actief bent én bij JWZ het trainingsprogramma volgt kun je volmondig zeggen: “Ik zit op zeilen”. Sommigen raken ‘geïnfecteerd’ en doen er een schep bovenop. Ze nemen deel  aan wedstrijden door het hele land, zeilen wordt voor hen de hoofdsport.

 

Zeilplezier, met elkaar

whatsapp-image-2019-08-26-at-22-15-31

 

 

Plezier staat bij ons hoog in het vaandel. Samen trainen en naar wedstrijden gaan, levert mooie avonturen op. Zeilers stimuleren elkaar, helpen elkaar en lachen met elkaar. We willen een vertrouwde sfeer waar je je thuis voelt. Er ontstaan vriendschappen, soms ook voor het leven. Hoe het ook loopt, het motiveert enorm als je deel uitmaakt van een ploeg die dezelfde passie deelt.

 

Voor ieder wat wils

Bij wedstrijdzeilen komt van alles kijken. opti-3We trainen op technieken om hard te varen. En tactisch inzicht om ook de goede kant op te varen op de wedstrijdbaan. Fit zijn en handig bewegen in de boot helpen enorm, dat is de fysieke kant van onze sport. En je leert omgaan met materiaal, weer, water, wedstrijdregels. De mentale kracht die je hebt ontwikkeld, bepaalt in de wedstrijden vaak hoe je uit de verf komt. De zeilsport heeft zóveel kanten dat er voor ieder altijd wel een paar favoriete onderdelen tussen zitten.

Bij JWZ kun je zo fanatiek zeilen als je zelf wilt. Voor de één is wedstrijdzeilen vooral lekker uitwaaien met vrienden, voor de ander is het grenzen verleggen en steeds beter presteren tot aan een Nationaal jeugdteam.

 

najaars-drachten-2

 

Laagdrempelig beginnen

Wedstrijdzeilen is een van de meest complexe sporten die er bestaan. Dat maakt het uitdagend. Als je, geholpen door je ouders, begint met wedstrijdzeilen zie je soms veel drempels. Die hobbels willen we op z’n minst lager maken. Met voorlichting en informatie kunnen we je op weg helpen. In het begin is hulp van je ouders nog heel welkom maar je wordt steeds zelfstandiger. O.a. doordat je elkaar steeds meer helpt. Ook ouders doen steeds meer samen waarmee de logistieke uitdaging binnen de perken blijft.

 

Samen met de verenigingen

In onze regio hebben de meeste verenigingen helaas (!) te weinig jeugdzeilers om een eigen wedstrijdteam op te richten. Bij JWZ komen al deze wedstrijdzeilers bij dsc-1036elkaar en daarmee zijn de groepen groot genoeg om aan de slag te gaan.

Onze bedoeling is om de jeugdzeilsport in onze regio samen met de verenigingen verder te ontwikkelen. We betrekken graag trainer/ coaches van verenigingen bij onze activiteiten. Met de organisatie van een Combi-wedstrijd hopen we een impuls te kunnen geven aan wedstrijdzeilen voor de jeugd bij die vereniging. Ons streven is ook dat het trainingsprogramma aansluit bij wat de vereniging al biedt.

Ook al train je bij JWZ, als zeiler blijf je vooral lid/zeiler van je eigen vereniging. Mooi als je jouw ervaring terug kunt brengen naar de vereniging. Om op jouw beurt jonge zeilers enthousiast te maken voor onze mooie sport.