Nieuwsbrief december

Geplaatst op 03-01-2022  -  Categorie: Algemeen

logo-jeugdwedstrijdzeilen-nieuw

Nieuwsbrief December

Het jaar zit er alweer bijna op. Graag willen wij met jullie terugkijken op het afgelopen jaar.

Helaas werden we ook dit jaar nog geplaagd door de Corona. Hierdoor gingen veel grote wedstrijden in het land niet door, maar ondanks dat hebben wij toch nog een paar mooie evenementen en trainingen gehad.

 

Combi’s

Gelukkig was er in de periode voor de zomervakantie alweer meer mogelijk en konden de Combi’s doorgaan. Per weekend waren er ongeveer 50 zeilers op het water. Het was door de verenigingen allemaal weer super goed georganiseerd. Het enige wat wij niet kunnen bepalen, is het weer. Iedere Combi was het dan ook weer afwachten wat het weer ons zou brengen.

 

De eerste Combi vond plaats in Heeg, dit was nog even spannend omdat er een week voor de Combi brand was uitgebroken in het clubgebouw. De vrijwilligers van de vereniging hebben echter alles op alles gezet om de Combi door te laten gaan. De eerste dag begon met veel wind en onstuimig water waardoor het voor sommige net even iets te veel was. Gelukkig waren de omstandigheden op zondag beter en konden we een heel mooi combi weekend afsluiten.

 

Het tweede weekend was in Burgum. Helaas hadden wij ook hier geen invloed op het weer. De eerste dag was er te weinig wind en konden we niet gaan zeilen. Gelukkig werden er wat leuke activiteiten georganiseerd zoals een goede work-out op de kant en werd er onder leiding van Dominique gedanst.

 

De zondag hadden we meer geluk en konden er mooie wedstrijden gevaren worden.

De derde combi was net voor de zomervakantie op het Paterwoldsemeer. Helaas liet de wind het de eerste dag ook weer afweten.  Maar ook dat weekend kon er de tweede dag gelukkig wel gevaren worden.

Na de zomer was de laatste Combi op het Schildmeer, hier was een grote groep beginnende optimisten die aan hun eerste wedstrijden deelnamen. Alle kinderen die aan drie of meer Combi’s meededen, ontvingen een schildje als herdenking aan de Combi’s van 2021.

Naast de prijsuitreiking van het weekend volgde er nog de prijsuitreiking van het Combi overall klassement.

Wij willen alle organiserende verenigingen en alle vrijwilligers bedanken voor hun inzet en goede organisatie en we hopen volgend jaar weer veel zeilers bij de Combi’s te zien.

groepsfoto

Optimisten

Dit jaar hadden we voor de groep groot water zeilers veel zeilers die dit jaar hun grenzen hebben verlegd door voor het eerst met de grotere wedstrijden mee te doen. Wat een ervaring was dat, zoveel boten aan de start en lange dagen op het water. Helaas was de wind af en toe een spelbreker waardoor de wedstrijden vooral ook in het teken stonden van veel wachten en geduld hebben, maar wat hebben ze het goed gedaan.

 

Op het binnenwater zijn we dit jaar met een nieuw groepje gestart. Zij hebben een aantal trainingen bij de verschillende verenigingen gedaan om vervolgens met de Combi’s mee te varen.

We hebben dit jaar deze zeilers zien groeien, we hebben gezien dat ze steeds meer een groep werden en er zijn wellicht nieuwe vriendschappen voor het leven ontstaan.

 

Splash

Helaas ging vanwege de corona het EK van de Splash niet door. Gelukkig was de Skon (klasse organisatie van de Splash) niet voor één gat te vangen. Zij organiseerde tijden de zomervakantie de Skon XL waarin er een hoop geleerd is en het plezier voorop stond.

 

Het seizoen is door de Skon afgesloten door middel van een weekend teamzeilen. Vanuit JWZ werd er met één team deelgenomen “De Roze Mutsen” (Mieke, Yvon, Berber en Marthe). Zij wisten een mooie tweede plek te bereiken.

 

Lasers

De lasergroep heeft afgelopen voorjaar twee weekenden in Elliots getraind. Hier hebben ze geoefend met match racen. De Elliot is een meermansboot waarin het vooral aankomt op samenwerken en tactisch zeilen. Deze ervaringen konden de zeilers vervolgens weer meenemen in hun eigen wedstrijden.

 

In de zomervakantie vond voor de Laser-Radiaal het WK jeugd plaats op het Gardameer. Wat een beleving was dat. De beste jeugd-zeilers van over de hele wereld deden hieraan mee. De opening had wel iets weg van de Olympische Spelen. De zeilers hebben twee hele mooie weken gehad waarin ze hun grenzen hebben verlegd, veel hebben geleerd maar vooral ook veel plezier hebben gehad.

 

Een aantal zeilers heeft nog meegedaan met de Kielerwoche in Duitsland en de Europa-cup in Hyere in Frankrijk.

tot-ziens

 

Afscheid Jeroen

Veel van onze zeilers zijn met de Combi begonnen bij Jeroen in de optimist Groen (voorheen optimist C). De afgelopen 12 jaar heeft Jeroen de beginnende zeilers de kneepjes van het wedstrijdzeilen bijgebracht, deze zijn de basis geweest van de vele wedstrijden die zij vervolgens gevaren hebben. Helaas komt aan al het goede een einde en gaat Jeroen stoppen met de begeleiding van de Combi Groene zeilers.

Tijdens de Combi op het Schildmeer hebben wij Jeroen ontzettend bedankt voor zijn inzet en hebben wij afscheid van hem genomen.

Jeroen nogmaals bedankt voor je inzet en passie waarmee je de zeilers ieder jaar hebt begeleid waardoor de zeilers hun eigen grenzen wisten te verleggen.

 

Afscheid Koen

Ook Koen neemt per 1 januari afscheid als bestuurslid van Jeugd wedstrijd Zeilen. Koen heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om beter de verbinding te krijgen met de verenigingen en het wedstrijdzeilen over de hele linie beter op de kaart te zetten. Hij heeft vele van de trainers een niveau hoger kunnen brengen en zeilers kunnen inspireren. Koen gaat de vanuit het watersportverbond de trainersopleidingen verzorgen. Dit is niet heel nieuw want dat deed hij de afgelopen jaren dus al in het noorden, maar nu mag hij dit in heel Nederland nieuw leven inblazen. Wij willen koen erg bedanken voor zijn inzet en zullen hem ook zeker gaan missen.

Bestuur

Het afgelopen jaar heeft vooral in het teken gestaan van snel schakelen en meebewegen met de Coronamaatregelen. Achter de schermen zijn we druk bezig geweest om de lijnen voor de toekomst uit te zetten.  Waar willen we naar toe, hoe gaan we om met de krimp in de zeilsport, waar ligt onze visie etc. Hierover zullen jullie begin volgend jaar meer horen.

In januari zijn Jelmer en Bent het bestuur komen versterken. Wij zijn erg blij met hun nieuwe frisse ideeën. Helaas nemen we per 1 januari dus afscheid van Koen en Jeroen.

Wij willen Koen en Jeroen heel erg bedanken voor hun tomeloze inzet en enthousiasme om het wedstrijdzeilen in het Noorden goed op de kaart te zetten.

Openstaande facturen:

Aankomende week zullen wij de administratie bij werken. Mocht blijken dat er onverhoopt nog openstaande facturen zijn zullen wij u komende week hierover een herinnering sturen. Mochten daar vragen over zijn dan horen wij dat graag.

Planning 2022

Digitale bijeenkomsten.

In januari zullen wij voor de Optimist-, Laser- en de Splashzeilers en  hun ouders digitale bijeenkomsten organiseren. Het doel hiervan is om te kijken waar bij de zeilers (en ouders) hun verwachtingen liggen en hoe intensief ze willen zeilen zodat we daar de planning op aan kunnen passen. Voor de Lasers zal deze bijeenkomst komende week al plaatsvinden.

Quiz

In januari of begin februari zullen wij een digitale quiz organiseren waar jullie per team (gezin) aan mee kunnen doen. Wij hopen jullie dan allemaal te zien. Ook hierover volgt op korte termijn meer informatie.

De Combi’s in 2022 staan gepland op:

28 & 29 mei       Combi groen te Paterswolde

11 & 12 juni       Combi ZVOS te Schildmeer

18 & 19 juni       Combi Belterwiede te Wanneperveen

 9 & 10 juli        Combi kws te Sneek

27 & 28 aug       Combi Frisia te Grou

Op 28 en 29 mei willen wij een aparte combi organiseren voor de beginnende zeilers waarin wij de zeilers laagdrempelig willen laten kennismaken met het wedstrijdzeilen. In dat weekend kunnen ze elkaar alvast wat beter leren kennen zodat de drempel voor de echte Combi lager ligt.

Wij hopen daar een hoop beginnende zeilers (samen met hun eigen trainers) te zien.

 

Afsluiting 2021

Als bestuur willen wij alle zeilers, alle ouders, alle vrijwilligers en alle verenigingen bedanken voor hun inzet en positiviteit.  Speciaal willen wij Luwe nog even bedanken voor zijn inzet en mooie foto’s die hij ook die jaar weer heeft weten te maken. Luwe ontzettend bedankt!

Wij hopen er volgend jaar samen met jullie weer een heel mooi zeiljaar van te mogen maken.

Heb je ideeën of suggesties geef die dan vooral aan.

Vanuit het bestuur wensen wij jullie

gelukkig-nieuwjaar

Koen, Jeroen, Jan Rein, Jelmer, Bent, Myrna en Miranda