Nieuwsbrief augustus 2020

Geplaatst op 25-08-2020  -  Categorie: Algemeen
logo-jeugdwedstrijdzeilen-nieuw
 

Nieuwsbrief augustus 2020

 

Beste zeilers en zeilouders,

De vakantie is weer voorbij en alle activiteiten zijn weer in volle gang. Het lijkt er nu toch echt wel op dat we in september eindelijk echt kunnen racen! Alle zeilers kunnen zich eindelijk gaan meten met de anderen en gaan ze de resultaten zien van al hun noeste trainingsarbeid in de afgelopen maanden!

We kijken terug op twee hele mooie trainingsweken en willen we alle vrijwilligers en trainers hartelijk danken voor hun inzet. De samenwerking met de andere verenigingen in combinatie met de wedstrijden was een groot succes.

Met deze nieuwsbrief willen we jullie graag meenemen in een aantal zaken.

 

Wijzigingen bestuur en trainers

-          Quinten heeft binnen het bestuur aangegeven dat hij vanwege andere werkzaamheden het bestuur gaat verlaten. Wij willen Quinten bedanken voor zijn inzet binne het bestuur.

-          Erwin heeft aangegeven dat hij na jaren gaat stoppen als trainer. Ook Erwin bedanken we voor zijn bijdrage, hij heeft een heel aantal zeilers meegegeven dat je zeilen echt sport is!

 

 
code-oranje
 
 

Binnen JWZ is er op meerdere fronten sprake van code oranje.

Bestuur

Al geruime tijd kampen wij met een tekort aan bestuursleden. Zeker in deze tijd waarin de planning en derkelijke steeds weer moet worden bijgesteld merken wij dat de druk binnen het bestuur erg hoog is waardor we de zaken niet zo kunnen regelen zoals gewenst. Om die reden zoeken wij dan ook met spoed mensen die het bestuur willen komen versterken. Wij zoeken hierin mensen die een team-player zijn, die affiniteit met het wedstrijdzeilen hebben (hoeven niet perse verstand van het wedstrijdzeilen zelf te hebben), die in het algemeen belang denkt en iemand die van aanpakken weet. We zoeken iemand die zich in wilt zetten om JWZ op alle fronten verder te ontwikkelen. Ben jij deze persoon en wil je samen met ons doorgaan met het organiseren van trainingen en combi-wedstrijden neem dan contact met ons op. Twijfel je of wil je meer informatie over de werkzaamheden neem dan contact met ons op.

Het is code oranje omdat wij zonder versterking niet weten hoe lang wij dit nog kunnen organiseren.

Aantal zeilers

Binnen alle verenigingen is een krimp te zien. Dit zien we ook bij JWZ. Er is al enkele jaren een terugloop van zeilers (dit is een landelijke tendens). Ook de corona-crisis helpt niet. Dit jaar zijn er geen Combi’s waardoor de instroom van nieuwe zeilers klein is. Hopelijk zorgt het alternatief, de  najaarscompetitie, dat nieuwe jeugdzeilers enthousiast worden voor onze mooie sport. Het wordt steeds lastiger om zeilers op basis van niveau in te kunnen delen in combinatie met acceptabele groepsgrotes. Om het financieel dekkend te krijgen, en verandwoord het water op te kunnen gaan, gaan we uit van 6-8 zeilers per coach.

Tegelijkertijd zien we een enorme potentie. Zo waren er vorig jaar 250 (!) kinderen aan het leren zeilen in de Optimist bij de verenigingen in regio Noord. Wij vermoeden dat het dit jaar door Corona nog meer is geworden. De uitdaging is om deze jeugdzeilers enthousiast te krijgen voor onze mooie sport. Hoe we dat kunnen doen en wat de rol van JWZ daarbij is stemmen we heel graag af met de verenigingen.

Wij willen jullie vooral vragen om binnen de eigen verenigingen meer bekendheid te geven aan de activiteiten van JWZ.

Aanmelden

Ondanks onze eerdere berichten merken wij dat mensen zich steeds later aanmelden. Zoals het er nu naar uitziet komt het erop neer dat wij eigenlijk bij het einde van de inschrijftermijn voor bijna alle groepen moeten melden dat er te weinig inschrijvingen zijn om de trainingen door te laten gaan. Op dit moment worden de inschrijftermijnen steeds weer verlengd en zijn er uiteindelijk vaak wel genoeg zeilers. Dit brengt echter voor ons als bestuur erg veel extra werk met zich mee wat pas op het laatste moment kan plaatsvinden. Ook weten trainers niet waar ze aan toe zijn.

Helaas zullen wij vanaf nu het volgende gaan hanteren. Inschrijven en afmelden is mogelijk tot twee weken voor een training/wedstrijd. Dan sluit de inschrijfdatum. Zijn er te weinig zeilers dan kan de training niet doorgaan. Wij beseffen ons dat de mensen die zich wel tijdig inschrijven hierin de dupe worden. Dit vinden wij dan ook erg vervelend, maar zien echter geen mogelijkheden om op deze voet verder te gaan.

Wij willen jullie ook vragen om elkaar  te stimuleren om op tijd in te schrijven.

Wanneer de afmelding binnen twee weken voorafgaand aan de activiteit is zullen de kosten in rekening worden gebracht. Bij langdurige ziekte of blessures gaan we in overleg over mogelijke restitutie.

Vrijwilligers

Vanuit het bestuur kunnen wij niet alles doen, we hebben hierin de hulp van andere vrijwilligers nodig. Denkend aan paraat zijn wanneer de zeilers terugkomen (zeker bij slecht weer), als vaarbewijs-ouder mee met een trainer die dat nog niet heeft, logistiek regelen dat de spullen op hun plek zijn en hand en span diensten bij activiteiten. Wij merken dat dit veelal dezelfde ouders zijn. Dank aan deze ouders! Tegelijkertijd ook de oproep om het werk meer te verdelen, laten we met zijn allen zorgen dat het wedstrijdzeilen voor onze zeilers mogelijk blijft.

 
herfst

Kamp

 

Vanwege de corona-richtlijnen en een tekort aan bestuursleden hebben wij moeten besluiten om dit jaar geen herfstkamp te organiseren.

Wij vinden dit heel erg jammer, maar krijgen het dit jaar helaas niet rond. Hopelijk lukt het volgend jaar weer want het is elk jaar wel een climax van het seizoen.

Wellicht zijn er nog mogelijkheden om met kleine groepjes een alternatief programma te organiseren. Ideeën en suggesties hierover horen wij graag.

 

United 4 Workum 4 & 5 september

Zoals jullie hebben kunnen lezen gaat de United 4 in Workum op 5 & 6 september niet door.

voor zowel de Optimisten, Laser als Splash is er een alternatieve wedstrijd georganiseerd.

Voor de Optimist in Workum, Splash in Zeewolde en de Laser in Medemblik. Voor alle klassen geldt een beperkte aanmelding. Voor de Laser en de Optimist  zijn de aanmeldingen van de U4 overgenomen. Voor de Splash moet je je aanmelden op de site van de SKON.

 

Alternatief programma SKON

Zie hiervoor ook de nieuwsbrief van de Skon (in de bijlage).

Sailingtour Roompot

Op 12 en 13 september organiseert de Skon een Sailingtour op de Roompot in Zeeland.

Op dit moment hebben wij nog maar 3 opgaven en kunnen wij niet coachen bij dit evenement. Geef je dus nog snel op.

Opgave voor deelname aan de wedstrijd kan via de site van de SKON, vergeet ook niet aan te melden voor coaching op de JWZ-site.

Sailingtour VWDTP

Vaarwelkom in Grou gaat op 3 en 4 oktober niet door. In de plaats hiervan zal er een Sailingtour zijn bij VWDTP in Paterswolde.

Opgave voor coaching kan via de JWZ-site, aanmelden van het evenement kan via de SKON.

 

Najaarscompetitie

Voor de (wedstrijd)zeilers die (nog) niet mee doen met de grote landelijke wedstrijden organiseren wij samen met de verenigingen dit jaar i.p.v. de Combi-wedstrijden een drietal wedstrijden in Groningen/Belterwiede en een drietal wedstrijden in Friesland. Zie voor nadere info de flyer in de bijlage.

De eerste wedstrijd is al op 6 september meld je zo snel mogelijk aan, dan kunnen we het ook gaan organiseren.

Doe je zelf niet mee maar weet je wel zeilers bijvoorbeeld van je eigen vereniging voor wie dit leuk is, geef het dan door. Zet de flyer in de groepsappen, vertel het rond, zodat we ook weer nieuwe zeilers wegwijs kunnen maken in het wedstrijdzeilen.

 

 

Voor de zeilers heel veel plezier en succes met de wedstrijden.

Bestuur Jeugdwedstrijdzeilen.