Blog Jelmer van Beek

Geplaatst op 07-03-2023  -  Categorie: Algemeen

De komende maanden ga ik jullie op (on)regelmatige basis proberen via mijn blog op de hoogte te houden van mijn avonturen als schipper van Team JAJO in The Ocean Race. In deze eerste blog neem ik jullie mee in wat er gebeurde na de finish in Kaap Verdië en blik ik vooruit op de St. Maarten Heineken Regatta.

Blog #1 - Even thuis in Nederland

De afgelopen maand was ik even thuis in Nederland, weg van de boot. Eigenlijk best lekker. Ik heb deze periode gebruikt om mijn rust te pakken en te reflecteren op de eerste etappe van The Ocean Race V65 Sprint Cup. Een etappe met een tweede plaats waar ik tevreden op terugkijk. Het ging gewoon heel goed. Maar het kan altijd beter. Wat er beter kan? Dat zit hem dan vooral in details. Als team, en dus ik als schipper, moet nog sneller schakelen. We maken de juiste beslissingen, maar die beslissingen kunnen we nog eerder nemen. We moeten ons sneller aanpassen aan de veranderingen en zorgen dat de boot harder zeilt. Zodat we de concurrentie voorblijven.

Er stond veel druk op in deze eerste etappe, vooral door mezelf. Ik wist dat we een goed en sterk team hebben maar was me er ook heel erg bewust van: als we het hier in de eerste etappe fout doen, dan lopen we nog vier maanden rond met een slecht gevoel. Dus bij aankomst in Kaap Verdië was ik echt tevreden met de tweede plaats en trots op de manier waarop we ons als team gepresenteerd hadden. Direct daarna hebben we de boot naar het Caribisch gebied gevaren waarna het voor mij tijd was om even naar huis te gaan.

De eerste week thuis was ik behoorlijk moe en moest echt even ontladen. Ik heb dus ook niet zoveel gedaan. Na een paar dagen goed slapen en echt de tijd nemen om tot rust te komen en alles te verwerken. Heb ik het ritme inmiddels alweer zo’n drie weken opgepakt. Ik zit weer dagelijks in de sportschool om ervoor te zorgen dat ik straks nog fitter en sterker ben. En heb alweer heel wat meetings gehad met het team-management, de sponsoren, media en verschillende zeilers.

Maar die paar dagen rust na de eerste etappe had ik wel echt even nodig hoor. Wat was het overweldigend in Alicante. Achteraf heb ik me van tevoren onvoldoende gerealiseerd hoeveel mensen The Ocean Race volgen. Misschien maar goed ook. En als schipper wil echt iedereen wat je van. De fans en media in de race village maar ook degene die thuis zitten. De sponsoren, grote en kleine, die langskwamen om ons succes te wensen en aan te moedigen. De verschillende zeilers aan boord, sommige met wie ik al jaren vaar en met anderen was het letterlijk de eerste keer. Als schipper moet en wil je naar ze luisteren en ze allemaal dat stukje aandacht geven wat ze willen, verdienen en nodig hebben. Maar dat kost veel energie. Dan pas merk je hoe belangrijk en fijn het is om met Sailing Holland een ervaren team-management naast je te hebben. Zij hebben mij er echt goed door heen geloosd en gezorgd dat ik op de dingen kon focussen die het belangrijkst waren.

Gister – woensdag 1 maart – was mijn eerste dag weer op de boot hier in Sint-Maarten. En ik had er echt zin in, toen ik de steiger op liep. Ik ben blij om weer bij het team te zijn, en het voelt goed om weer aan boord te staan. Het wordt voor ons de derde keer dat we met deze boot de Sint-Maarten Heineken Regatta varen. Het is serious fun en serious racing. Het gaat komende week dus niet alleen om de resultaten. Voor diegene die het evenement niet kennen, het is voor de lokale bevolking wel een beetje te vergelijken met het Skûtsjesilen. Het is een groot evenement met veel enthousiasme en interesse van de toeschouwers. Voor de meeste teams is het overdag dan ook heel serieus en ’s avonds wordt er met elkaar een biertje gedronken. Voor ons als zeilers begint de dag gewoon vroeg, we zijn elke dag om acht uur bij de boot en op het water willen we presteren. Dit jaar hebben we een mooi veld, met nog drie andere V65 wedstrijdboten: de Polen, de Oostenrijkers en Litouwen. Als Team JAJO zijn we hier met de helft van ons wedstrijdteam voor The Ocean Race aangevuld met lokale mensen van de JAJO-groep. Deze mensen kunnen we zo een unieke beleving bieden.

Ik kijk uit naar de start van de eerste wedstrijd hier. Want uiteindelijk maakt het voor mij als zeilers niet heel veel uit welke wedstrijd ik vaar. Een woensdagavond clubwedstrijd, de Heineken Regatta of de start van The Ocean Race. Als de toeter klinkt voor de start is de spanning, het enthousiasme en de drive om te presteren hetzelfde.

Na de Heineken Regatta zetten we weer koers naar Scheveningen om ons voor te bereiden op de herstart van The Ocean Race V65 Sprint Cup. Alweer mijn zesde Atlantische overtocht. Ik kijk er naar uit!

Tot de volgende,

Jelmer van Beek

Schipper Team JAJO in The Ocean Race (en oud-deelnemer Combi Noord)