logo-jeugdwedstrijdzeilen

Optimist

ls wedstrijdzeilen jouw sport is en vaar je Optimist in de landelijke selectiewedstrijden? Dan is het JWZ intensief programma een kans om een echt goede wedstrijdzeiler te worden. In dit programma komen alle onderdelen van wedstrijdzeilen in de Optimist aan bod: boathandling om de boot helemaal onder controle te krijgen, hard varen in alle omstandigheden, strategisch en tactisch slimme keuzes maken, fysiek fit te zijn, mentaal sterk en samenwerken met je ploeggenoten. Je bent vooral heel lekker bezig met jouw sport.

 

Drie soorten zeilers mogelijk

Binnen het JWZ intensief programma ben je op de eerste plaats lid van je eigen vereniging. Binnen het intensieve programma organiseren we aanvullend op wat er bij je vereniging mogelijk is training en coaching. Als je in het intensieve programma meedoet dan is er een JWZ-coach. Binnen het Intensief-programma hebben we drie soorten zeilers:

 1. zeilers die het gehele programma volgen,
 2. zeilers die door-de-week niet kunnen, maar de rest van het programma wel volgen,
 3. zeilers uit de Jeugd- of Kernploeg die door-de-week aanvullende training volgen.

 

Programma

Hier vind je de link naar het jaarprogramma. We gaan uit van een vast programma met trainingen en wedstrijden. Daarnaast zijn er de door-de-weekse trainingen in Sneek en Paterswolde. En er zijn nog een heel aantal facultatieve wedstrijden en trainingen die wij aanbevelen. Zeilers die het JWZ intensief-programma niet volgen omdat ze het te intensief vinden kunnen ook bij JWZ trainingen volgen (JWZ Basis-programma) en coaching krijgen. En andersom kan het ook zijn dat je als JWZ intensief-zeiler meer wil varen en af en toe aansluit bij andere groepen.

 

De trainer/ coaches

Yorick Verzijden is weer het vaste aanspreekpunt bij de Optimist-groep. Sterre Vrijenhoek en Dominique Ebbinge maken het trainersteam compleet. Koen van Esch ondersteunt dit team en hij zal ook regelmatig met de zeilers aan de slag gaan.

 

Commitment van de JWZ intensief-zeiler

Plezier in het zeilen staat bij ons voorop. Vaker en intensiever varen gaat dan vanzelf, daarmee leggen we de basis voor doorstroom naar weer een volgende klasse en hopelijk ‘zeilers voor het leven’. Wedstrijdzeilen is je hoofdsport, de sport waar je voor gaat. Tegelijkertijd bevelen we je aan om ook andere sporten te beoefenen. Het is goed voor de motorische ontwikkeling en je leert ook andere zaken waar je een completere zeiler van wordt. Het mooiste is dat al deze activiteiten elkaar aanvullen en niet overlappen.

 

Van de JWZ intensief-zeilers verwachten we:

 • voldoende vaardig zijn om onder alle omstandigheden op binnenwater zelfstandig te kunnen varen;
 • genoeg ervaring met wedstrijdzeilen om aan de landelijke selectiewedstrijden mee te kunnen doen;
 • deelname aan minimaal 75% van de wedstrijden uit het vaste programma;
 • deelname aan minimaal 75% van de weekendtrainingen uit het vaste programma;
 • minimaal 2x per jaar helpen bij de Optimist-training voor jonge zeilers bij de eigen vereniging.

 

Selectiewedstrijden

De volgende wedstrijden leiden tot OCN-Jaarranking:

 • Selectiewedstrijd Heeg (30/31 maart)
 • Optispring Port Zélande (13/14 april)
 • United 4 Muiderzand (4/5 mei)
 • United 4 Workum (7/8 sept.)
 • United 4 Medemblik (28/29 sept.)
 • Selectiewedstrijd Braassem (5/6 okt.)

Op basis van de jaarranking worden de Kern- en Jeugdploeg geselecteerd. Vanaf 2019 is er geen onderscheid meer in A, B of C-zeiler. Het wordt nu Junior, Benjamin (geboren in 2008 of later) of Optimist Groen (beginnende wedstrijdzeiler). Iedere Junior of Benjamin kan meedoen aan een selectiewedstrijd. De Intensief-groep is maximaal 16 zeilers groot.

 

Door-de-weekse trainingen

In de weekendtrainingen maken de zeilers de grootste stappen, de middagtrainingen zijn een hele waardevolle aanvulling hierop. Er is tijd voor herhaling en het zorgt voor continuïteit gedurende het jaar. We kunnen weer op twee locaties aan de slag: Sneek en Paterswolde. Yorick is opnieuw de trainer in Sneek en Sterre de trainster in Groningen. Op beide locaties trainen we op woensdagen trainen. De tijden zijn:

 • in maart, september, oktober, november van 15:00 - 19:00 uur
 • van april t/m juli van 16:00 - 20:00 uur

We beginnen later dan eerdere jaren om minder vrij te hoeven vragen van school. Let op: met de begintijden die we hier noemen bedoelen we opgetuigd en omgekleed! Een half uur eerder aanwezig is minimaal wel nodig. Op de eindtijd is alles opgeruimd en zijn de zeilers omgekleed.

 

In Sneek vaar je in wedstrijd Optimisten die bij de Roerkoning klaarliggen, waardoor je niet zelf meer met de hele boot hoeft te reizen. Zeilers nemen alleen eigen mast, spriet en zeil opgerold op de giek mee. In Paterswolde vaar je met eigen boten.

 

Als de trainingstijd botst met het schoolrooster dan kun je vrij vragen van school. Vaak is een regeleing mogelijk waarbij je de lessen op een ander moment volgt of inhaalt met extra huiswerk. Met een brief kunnen we helpen om met school goede afspraken te maken hierover. Wij vinden school belangrijker dan sporten en denken tegelijkertijd dat intensief sporten het schoolwerk positief kan beïnvloeden.

 

Meehelpen bij de eigen vereniging

Nieuw onderdeel van het JWZ intensief-programma is het meehelpen bij de eigen vereniging. De bedoeling is dat alle JWZ intensief-zeilers minimaal 2x per jaar gaan meehelpen bij trainingen aan beginnende Optimist-zeilers. Het mes snijdt hier aan meerdere kanten:

 • de ervaren zeilers leren van het moeten uitleggen en voordoen,
 • de beginner wordt wellicht 'aangestoken' door een enthousiaste zeiler en
 • de vereniging (waar het allemaal is begonnen!) kan hun jeugdleden laten zien wat wedstrijdzeilen inhoudt.

 

Financiën en aanmelden

De eigen bijdrage voor de begeleiding bij het JWZ intensief-programma bedraagt € 28,- per dag en € 18,- voor een dagdeel. Voor informatie kun je mailen naar ofni.[antispam].@jeugdwedstrijdzeilen.nl.