logo-jeugdwedstrijdzeilen

Laser

Als wedstrijdzeilen jouw sport is en je vaart Laser in de landelijke wedstrijden, dan is het JWZ intensief-programma een kans om een echt goede wedstrijdzeiler te worden. Met een paar jaar intensief in de Laser varen krijg je alle facetten van wedstrijdzeilen mee: door de sterke competite wordt je uitgedaagd om je boathandling helemaal op orde te hebben, in alle omstandigheden de boot hard te laten gaan, strategisch en tactisch de slimmem keuzes te maken, fysiek fit te zijn en mentaal sterk. In het JWZ intensief-programma komen al deze onderdelen van wedstrijdzeilen uitgebreid aan bod.

 

Drie soorten zeilers mogelijk

Binnen het JWZ intensief-programma ben je op de eerste plaats lid van je eigen vereniging. Binnen het intensief-programma organiseren we aanvullend op wat er bij je vereniging mogelijk is op gebied van training/coaching. Als je in het intensieve programma meedoet dan is er een JWZ-coach. Binnen het JWZ intensief-programma hebben we drie soorten zeilers:

 1. zeilers die het gehele programma volgen,
 2. zeilers die door-de-week niet kunnen, maar de rest van het programma wel volgen,
 3. zeilers uit de Nationale Training Teams die door-de-week aanvullende training volgen.

 

Programma

Hier vind je de link naar het jaarprogramma. We gaan uit van een vast programma met trainingen en wedstrijden. Daarnaast zijn er de door-de-weekse trainingen in Sneek en Paterswolde. En er zijn nog een heel aantal facultatieve wedstrijden en trainingen die wij aanbevelen. Zeilers die het JWZ intensief-programma niet volgen kunnen nog steeds bij JWZ trainingen volgen en coaching krijgen (JWZ basis-programma). En andersom kan het ook zijn dat je als JWZ intensief-zeiler meer wil varen en af en toe aansluit bij andere groepen.

 

De trainer/ coaches

Anneke Bouwmeester en Koen van Esch zijn het vaste aanspreekpunt. Daarnaast zijn Sanne Akkerman en Erwin Bouma ook regelmatig als trainer/ coach.

 

Commitment van de JWZ intensief-zeiler en selectie-eis

Plezier in het zeilen staat bij ons voorop. Vaker en intensiever varen gaat dan vanzelf, daarmee leggen we de basis voor doorstroom naar weer een volgende klasse en hopelijk ‘zeilers voor het leven’. Wedstrijdzeilen is je hoofdsport, de sport waar je voor gaat. Tegelijkertijd bevelen we je van harte aan om ook andere sporten en/ of hobby’s beoefenen. Het is goed voor de motorische ontwikkeling en je leert ook andere zaken waar je een completere zeiler van wordt. Het mooiste is dat al deze activiteiten elkaar aanvullen en niet overlappen.

 

Van de JWZ intensief-zeilers verwachten we:

 • deelname aan minimaal 75% van de wedstrijden uit het vaste programma;
 • deelname aan minimaal 75% van de weekendtrainingen uit het vaste programma;
 • minimaal 2x per jaar helpen bij de training voor jonge zeilers bij de eigen vereniging.

 

Selectiewedstrijden

De wedstrijden die uit ons vaste programma leiden tot de jaarranking:

 • United 4 Muiderzand (4/5 mei)
 • United 4 Workum (18/19  mei)
 • EuroCup Hoorn (7-9 juni)
 • United 4 Workum (7/8 sept.)
 • ONK Medemblik (13-15  sept.)
 • United 4 Medemblik (28/29 sept.)

Op basis van de najaarranking worden de NTT-zeilers geselecteerd. We verwachten van de Laser-zeilers dat zij na een jaar minimaal bij de eerste helft van de landelijke jeugdvloot varen.

 

Door-de-weekse trainingen

In de weekendtrainingen maken de zeilers de grootste stappen, de door-de-weekse trainingen zijn een hele waardevolle aanvulling hierop. Er is tijd voor herhaling en het zorgt voor continuïteit gedurende het jaar. We kunnen weer op twee locaties aan de slag: op de dinsdagen in Paterswolde en de woensdagen in Sneek. Anneke is de trainster in Groningen, Koen in Sneek. Zoals het nu lijkt zijn de tijden:

 • in maart, oktober, november van 15:30 - 19:00 uur
 • van april t/m september van 16:30 - 20:00 uur

We beginnen later om minder vrij te hoeven vragen van school. Let op: met de begintijden die we hier noemen bedoelen we opgetuigd en omgekleed! Een half uur eerder aanwezig is minimaal wel nodig. Op de eindtijd is alles opgeruimd en zijn de zeilers omgekleed.

 

In Sneek vaar je in Lasers die bij de Roerkoning klaarliggen, waardoor je niet zelf meer met de hele boot hoeft te reizen. In Paterswolde vaar je met eigen boten.

 

Als de trainingstijd botst met het schoolrooster dan kun je vrij vragen van school en de lessen op een ander moment volgen of inhalen met extra huiswerk. Met een brief kunnen we helpen om met school goede afspraken te maken hierover. Wij vinden school belangrijker dan sporten en denken tegelijkertijd dat intensief sporten het schoolwerk positief kan beïnvloeden.

 

Meehelpen bij de eigen vereniging

Nieuw onderdeel van het JWZ intensief-programma is het meehelpen bij de eigen vereniging. De bedoeling is dat alle JWZ intensief-zeilers minimaal 2x per jaar gaan meehelpen bij trainingen aan beginnende Optimist-zeilers. Het mes snijdt hier aan meerdere kanten:

 • de ervaren zeilers leren van het moeten uitleggen en voordoen,
 • de beginner wordt hopelijk aangestoken door een enthousiaste zeiler en
 • de vereniging (waar het allemaal is begonnen!)  kan hun jeugdleden klaten zien wat wedstrijdzeilen inhoudt.

 

Financiën en aanmelden

De eigen bijdrage voor de begeleiding bij/door JWZ bedraagt € 28,- per dag en € 18,- voor een dagdeel. Voor informatie en aanmelden kun je mailen naar ofni.[antispam].@jeugdwedstrijdzeilen.nl.