Jan-Rein van Esseveld

 

Jan-Rein (1973) komt uit Enschede en is in en op het water opgegroeid en heeft het zeilen geleerd op de Belterwiede in Wanneperveen (net als zijn drie kinderen). Hij is begonnen in het Piraatje en heeft hier clubtrainingen en clubwedstrijdjes mee gevaren. Na een aantal jaar overgestapt op de Flits.
Na de Flits heeft hij als bemanning gefungeerd op een Spanker hierin heeft hij de meeste “zeiltijd” door gebracht. Vele jaren Clubwedstrijden, klasse evenementen, sneekweek, Open NK's, etc. Door andere interesses verdween het zeilen uiteindelijk naar de achtergrond.  

Maar in 2011 heeft Jan-Rein het zeilen weer opgepakt maar nu als mindervalide zeiler. Door zijn ziekte (MS) was het “normale” zeilen niet meer (goed) mogelijk. Het “aangepast” zeilen ging uiteindelijk zo goed dat hij in het Nederlands Paralympische zeilteam werd opgenomen, en uiteindelijk in de kernploeg van het Watersportverbond. Samen met zijn Stuurvrouw (Vera Voorbach) heeft hij diverse Worldcups, EK’s en WK’s gevaren in de Skud 18. Het uiteindelijke doel om de Paralympische spelen van Rio (2016) te halen mislukte helaas.

Jan-Rein geeft nu vooral (wedstrijd)training bij ZV Belterwiede en is daar ook veelvuldig te vinden in het wedstrijdcomité.

Jan-Rein vind het mooi om te zien dat zeilers stappen maken en hun grenzen verleggen. Het zijn de zeilers die het doen, hij is trots dat hij ze de handvatten aan mag reiken om te kunnen groeien en stappen te maken. Een belangrijk motto daar bij is:

“je wint het nooit van de wind, maar je kunt er wel gebruik van maken”.  

 
50285934111-01b9c6e3af-o