Training & Coaching

TRAININGEN

Ook in 2019 kun je bij JWZ weer meedoen aan diverse trainingen. Wij zien dit als aanvulling op trainingen die je bij je eigen vereniging volgt. Vaak train je door-de-week bij je eigen vereniging, in het weekend train je bij JWZ samen met zeilers van andere verenigingen uit het Noorden. Voor elk niveau en ambitie is plaats bij JWZ:

  • zeilers die meedoen aan regionale wedstrijden (Combi’s) en clubwedstrijden;
  • zeilers die daarnaast ook af en toe meedoen aan landelijke wedstrijden;
  • en zeilers die een intensief programma volgen met de landelijke selectiewedstrijden.

Zo vaak als mogelijk trainen we met al deze zeilers bij elkaar op wisselende locaties in het Noorden. Klik hier voor de kalender en aanmelden.

 

Voor- en najaarstrainingen

Als je wedstrijden vaart in de regio (Combi’s) of bij je vereniging dan zijn de voor- en najaarstrainingen geschikt. Al doende maak je uitgebreider kennis met de wedstrijdsport. Of je weet al hoe leuk deze sport is en je wilt de basisvaardigheden van wedstrijdzeilen verder onder de knie krijgen. Deze trainingen zijn voor iedereen toegankelijk. We hebben alle leeftijden, niveaus en klassen op het water dus het is een gezellige, drukke boel. De groepen worden ingedeeld op niveau. Ook als je voor het eerst mee wilt gaan doen aan een wedstrijd ben je van harte welkom op deze voor- en najaarstrainingen.

Grootwatertrainingen

Heeft het wedstrijdzeilen jou gegrepen? En wil je wedstrijden varen op groot water in het landelijke circuit? Dan zijn grootwatertrainingen een ‘must’. Met deze trainingen ben je voorbereid op de grotere velden en een wedstrijdbaan die meestal verder uit de kust ligt. Op groot water zijn golven een prachtige, extra dimensie. In het begin ben je er nog mee aan stoeien, door de juiste technieken te leren worden golven je vriend. Je wordt steeds zelfstandiger en kunt ook in pittige omstandigheden blijven racen. Als je begint met de grootwatertrainingen verwachten we dat je op binnenwater al wel zelfstandig kunt varen t/m windkracht 5.

Intensief programma

Als zeilen jouw hoofdsport is en je stopt er veel tijd in dan kun je deelnemen in het zgn. RTC-programma. RTC staat voor Regionaal Trainingscentrum. Ervaren coaches van RTC Noord verzorgen de intensieve programma’s voor de Optimisten en Laser. Deze zeilers doen mee aan de landelijke selectiewedstrijden en willen de stap maken naar de nationale top in hun klasse. Het programma bestaat uit ca. 60 dagen training en coaching waarbij we ook trainen op de locaties van de selectiewedstrijden. Meer informatie vind je hier voor de Optimist en hier voor de Laser.

Herfstkamp

Eén van de hoogtepunten elk jaar is het herfstkamp. Tijdens de herfstvakantie hebben we een grote groep zeilers zes dagen bij elkaar op het starteiland in Sneek. Allerlei zeilers in de verschillende jeugdklassen doen mee, van beginnend tot ervaren wedstrijdzeilers. ’s Morgens starten we met de warming up, overdag het water op en ‘s avonds nog terugblikken met je trainer. Er is natuurlijk ook tijd voor gezelligheid. Na een week training hebben zeilers vaak enorme stappen hebben gemaakt. Minstens zo mooi is dat ze elkaar weer beter hebben leren kennen en vriendschappen weer hechter zijn geworden.

Bandol

Voor zeilers die goed voorbereid het voorjaar willen starten is de trainingsweek in Bandol (Zuid Frankrijk) een aanrader. Deze week is bedoeld voor de zeilers die al wat meer ervaring hebben en al eerder op groot water hebben gezeild. Bij vragen of twijfel hierover kan er altijd met de trainers overlegd worden. JWZ organiseert de training overdag op het water en natuurlijk stimuleren we dat we als groep met elkaar optrekken. Reis en verblijf regelt iedereen voor zichzelf. Het is een ideale, actieve vakantieweek is een prachtige omgeving.

COACHING

Neem je deel aan de Combi’s dan krijg je standaard begeleiding, dit zit bij de inschrijving inbegrepen. Elke wedstrijdgroep/ vloot heeft dan één coach mee op het water, de coach is er dus voor alle deelnemers van die groep. Dat komt neer op:

  • voorbespreking met weerbericht, wedstrijdbepalingen en bijzonderheden bij dit wedstrijdwater;
  • op het water hulp bij eten, drinken, persoonlijke verzorging en opvang om zeilers weer klaar te stomen voor de volgende wedstrijd;
  • nabespreking met een terugblik op de wedstrijden en tips voor de volgende wedstrijden.

Bij wedstrijden in het landelijke circuit meld je je – naast de inschrijving voor de wedstrijd – apart aan voor coaching. Bij deze wedstrijden heeft de coach minder zeilers onder zijn hoede dan bij een Combi. Het gaat nu ook vooral om jouw aandachtspunten: wat gaat jou helpen om deze wedstrijd goed uit de verf te komen? Met hulp van de coach kun je de dingen uit de trainingen en vorige wedstrijden ook weer toepassen in deze wedstrijd.

De zeilers die het intensieve programma volgen gaan met de RTC-coach naar de selectiewedstijden. Wanneer bij landelijke wedstrijden in de Optimist of Laser te weinig zeilers zijn om een JWZ-coach af te vaardigen dan sluiten deze zeilers aan bij de RTC-coach.