De Splash

De Splash Blue

De Splash is een eenmansboot voor jeugdzeilers en wordt gevaren in de leeftijd van circa 13/15 jaar tot en met 21 jaar.

In 1986 is de Splash ontwikkeld door de bekende internationaal erkende Nederlandse jachtontwerper Koos de Ridder naar een idee van Roel Wester uit Grou. Het is een modern, snel en aantrekkelijk ontwerp geworden, uitgevoerd in kunststof.
De doelgroep was destijds en is nog steeds de jeugd die de Optimist verlaat en vaak nog te licht van gewicht en te onervaren is voor de grotere en zwaardere types eenmansboten zoals de Laser Radiaal en de Laser Standaard. Bij het ontwerp is daarom vooral rekening gehouden met de lichaamsbouw van jongeren van 12 tot circa 18 jaar.

De Splash is sinds 1988 een door het Koninklijke Watersportverbond erkende nationale eenheidsklasse. In 1999 is de Splash ook door de internationale zeilorganisatie (ISAF) erkend. Het Open Nederlands Kampioenschap wordt jaarlijks gevaren tijdens de Dutch Youth Regatta (DYR) in Workum. Daarnaast wordt er jaarlijks een Wereldkampioenschap georganiseerd door het SCIA (Splash Class International Association). Dit WK wordt ieder jaar in een ander land gezeild. De meeste zeilers komen wel gewoon uit Nederland maar het is natuurlijk heel gaaf om af en toe op buitenlandse meren of zeeën wedstrijden te zeilen.

De Splash kent momenteel 2 erkende wedstrijdklassen: De Splash BLUE en de Splash RED. In de Splash BLUE mag je tot je 21e aan wedstrijden deelnemen. De meeste Splash BLUE zeilers stappen vaak rond hun 18e of 19e over naar een andere klasse omdat ze dan te groot of te zwaar zijn voor de Splash BLUE. Voor deze groep is de RED ontwikkeld. In de Splash RED geldt geen leeftijdsbeperking. De RED heeft een groter PowerTop zeil dan de BLUE en zeilt daardoor nog spectaculairder dan de BLUE. Behalve het zeil zijn er geen verschillen tussen de Splash BLUE en de RED.

De Splash klasse kent een actieve en betrokken klasseorganisatie: De Splash Klasse Organisatie Nederland (SKON). De SKON heeft 600 leden, waarvan ongeveer 300 actieve wedstrijdzeilers. Deze zeilers zijn gedurende het seizoen veel weekenden op diverse plaatsen in het land actief om hun wedstrijden te varen. De zeilers zijn niet alleen actief op het water, maar ook op het land zijn ze een enthousiaste en zeer betrokken groep. Daarin onderscheidt de Splash zich ook. De variatie van leeftijden van de Splash BLUE en de Splash RED zorgt voor een prettige sfeer en veel sportiviteit binnen de zeilklasse. De SKON organiseert ieder jaar selectiewedstrijden door het hele land verspreid om op die manier zoveel jeugdzeilers kennis te laten maken met de Splashklasse, de zogenaamde Splash Sailing Tour. Traditiegetrouw start deze met het Paasevenement op het Sneekermeer en eindigt deze in oktober met het Vaarwelkom in Grou, de oorsprong van de Splash.

De SKON richt zich niet alleen op het wedstrijdzeilen, maar heeft ook als doel sociale programma’s rondom alle zeilevenementen te organiseren. Ook de promotie van het zeilen in de breedte is voor de SKON van groot belang. Er is een goed evenwicht tussen de breedte- en de topsport. De SKON investeert veel tijd, energie en geld in een goede opleiding en begeleiding van alle jeugdige zeilers.

Voor meer inlichtingen over de Splash en de SKON verwijzen wij u graag naar de website van de SKON: www.splashclass.org