De Laser

De Laser

Wie kent ‘m niet? De Laser, een 40 jaar jonge klasse, met Olympische status. Naar verwachting wordt in 2010 de 200.000ste boot verkocht. Er liggen nog heel wat oude lasertjes in tuinen en jachthavens, die zo weer mee kunnen varen in het wedstrijdveld. Het ontwerp is in al die jaren niet aangepast, wel zijn er een paar uitvoeringen bijgekomen.

De Laser 4.7 is de ideale klasse voor zowel beginnende (recreatieve / wedstrijd) zeilers als voor talenten uit jeugdklassen, als Optimist, Cadet en Splash, een perfecte overgangsklasse naar het Olympisch zeilen.Wanneer je je zeilcarrière, na bijvoorbeeld de Laser 4.7, Splash of Optimist, op snelle wijze wilt voortzetten, dan is de Laser Radial een logische volgende stap. De Laser Radial is een eenheidsklasse zonder poespas en met een iets kleiner zeil (5.7m2) dan dat van de Laser Standaard (7m2), en iets groter dan het 4.7 zeil. (4.7m2) De Laser Radial is geschikt voor zeilers met een gewicht vanaf zo´n 58 kg. De Radial heeft dezelfde zeileigenschappen als de Standaard en 4.7 maar is de ideale tussenstap voor jonge jongens die doorgroeien naar bijvoorbeeld de Laser Standaard of de 470. De Laser Radial is voor de dames een Olympische klasse en trekt derhalve veel vrouwelijk zeil talent aan. De Radial is in Nederland een populaire jeugdklasse waar op hoog niveau gevaren kan worden. Ook internationaal zijn de mogelijkheden om wedstrijden te varen zeer groot en dit maakt de Laser Radial dan ook bij uitstek de klasse om een gedegen basis te leggen wat betreft wedstrijd skills. Dit blijkt ook uit het feit dat de Laser Radial een belangrijke opleidingsklasse is van het Watersportverbond.

Ook in Noord-Nederland is de Laser, na een klein dipje, weer aan het groeien. Een aantal Noordelijke Laser 4.7 en Radial zeilers varen in de Combi Noord, maar wagen zich inmiddels ook op internationaal water waar ze stevige tegenstanders ontmoeten. Met aantrekkelijke wedstrijden in Nederland en omringende landen biedt het zeilen in de laserklasse een mooie uitdaging voor zeilers met ambitie.

Zie ook www.laserklasse.nl